Inredningsstilen som väljs när ett hem ska sättas samman grundar sig i de flesta fallen på hemägarens personlighet. Dock betyder det inte att du måste hålla dig till en enda stil, det finns nämligen en rad med inredningsstilar som har likheter med andra stilar. Det i sin tur betyder att du kan kombinera flera med varandra.

Oavsett vilken inredningsstil du väljer finns det en del tips på hur du inreder på rätt sätt.

Tips på hur du inreder rätt

När du hittat den stil du vill ha och ska börja inreda ditt hem finns det en del saker du bör tänka på. Dessa kan hjälpa dig att undvika inredningsmissar och få ditt hem att se ut precis som du önskar.

  • Övermöblera inte. Detta är det allra första du bör hålla i tanken. Ibland kan det vara svårt att veta var gränsen går mellan lagom med möbler och för mycket. Det bästa är att börja smått och se vad som känns rätt.
  • Passar möblerna? Ett annat tips är att dubbelkolla ifall möblerna du valt passar. Skulle någonting kännas fel bör du ta en noga titt över rummets design. Är det något som sticker ut på ett negativt sätt? Storleken på en möbel eller kanske färgen?
  • “Less is more”. Detta är något man ofta säger när det kommer till kläder och smink. Men det kan även gälla i andra situationer, som vid inredning. Det är inte alltid lätt att hitta den balans man vill ha med alla material och möbler. Tänk därför efter noga på vad du verkligen behöver och vilka saker du kan ta bort.
  • Belysningen. Ljuset i rummet är en av de viktigaste delarna. Bestäm dig för vilken typ av belysning du behöver i ett rum och planera därefter. Det behövs alltid en allmänbelysning och möjligtvis en stämningsbelysning.
  • Skapa enhetlighet. Ett sista tips är att inreda utifrån din favoritmöbel eller utgå från en viss färg. Det hjälper dig att skapa en bra enhetlighet i dina rum.