En förpackning har stor betydelse för hur vi uppfattar en parfym, ett schampo eller ett läppstift. Den hjälper till att bygga en skönhetsprodukts identitet och gör varan lockande när den står på butikshyllan. Skönhetsindustrin satsar stort på vackra och genomtänkta kartonger, burkar, hylsor och flaskor. Idag har snygga förpackningar blivit en del av vår inredning och en statussymbol i det moderna badrummet. Lyx och flärd har länge varit lysande trender. Just nu väcker hållbarhet och miljö ett stort engagemang, något som syns i designen av förpackningar. Enkelhet och rena linjer kan sägas vara utmärkande för förpackningsdesignen hos några av de trendigaste skandinaviska skönhetsprodukterna.

Förpackningen skapar en unik identitet

Producenter av skönhetsprodukter efterfrågar förpackningar som sticker ut. Med hjälp av tekniker som metallisering och screentryck är det idag enkelt att ge förpackningen en unik identitet. Det finns många exempel på snyggt designade emballage, flaskor och förpackningar genom inskönhetsindustrins historia. En källa till inspiration är alla Vackert designade parfymflaskor i Grasse, parfymens huvudstad. Vid tillverkningen av just parfymflaskor och tillhörande emballage tycks kreatörerna ta ut svängarna lite extra. Det anses vara viktigt att förpackningens formspråk visualiserar och tydliggör vad konsumenten kan förvänta sig av parfymens doft. En tydlig trend är den skandinaviskt minimalistiska med tillsynes enkla flaskor och krusidullfria förpackningar.

Framtidens förpackningar har miljöfokus

En stor efterfrågan på miljövänliga alternativ leder till klimatsmarta lösningar. Många konsumenter söker ekologiska alternativ. Det är viktigt att inte endast innehållet utan även att förpackningen lever upp till miljökraven. Miljövänligt, är inte det detsamma som tråkigt och oglamoröst? Idag kryllar det av märken som motbevisar den tesen. Det populära skönhetsmärkets Rituals har snyggt designade förpackningar med en stor dos bakomliggande miljötänk. Att tillverka förpackningar med miljöhänsyn handlar i stor utsträckning om att använda material från förnyelsebara källor. Snyggt designade förpackningar i FSC-märkt kartong är idag enkla att hitta. Förpackningar i lättviktiga material är en annan miljötrend som tycks ha kommit för att stanna.