Nytt år betyder nya trender inom mode. Vi har följt modevisningar från norr till söder, väster till öster och här nedan följer en sammanfattning av vad vi noterat under dessa. 2019 kommer garanterat att bli ett spännande år vad gäller mode och design.

Gummi överallt

Gummi, galon och plast är material som tycks komma in i butikerna med stormsteg. Alla stora designers har anammat denna trend och det är framför allt i ytterplaggen som materialen syns. Inte bara snygg utan också praktiskt att bära om det är regn ute. På visningen för den svenska designern Acne Studios kunde en rosa, blank och plastig jacka i kavajstil ses på en av modellerna. Även Calvin Klein hade plagg i de plastiga materialen. Här bars bland annat rosa långa handskar ihop med andra färgglada plagg.

Köp plagg med drapering

Nästa stora detalj som fanns hos i princip alla stora designers kollektioner för 2019 var plagg med drapering. Draperingarna ska helst vara både stora, synliga och överdrivna. Vi har sett båda klänningar med draperingar från översta delen till nedersta delen, men också toppar med draperingar i urringningen.

Oregelbundna former är hett

Att bära plagg som har oregelbundna skärningar kommer vi få se mycket av nästa år. Helst ska skärningarna vara från höger till vänster och från ena sidan till andra. Vi har redan de senaste två åren fått ta den av denna asymmetri i form av bland annat axelband som är obefintliga på ena sidan plagget. Att visa lite hud genom dessa oregelbundna former är också inne. Jonathan Simkahi har plagg i kollektionen med just dessa snitt i midjan.

Även mobilskal har trender

Det går mode i allt. Bland alla designers har även snygga mobilskal fått ta plats i kollektionerna, dessa är då ofta transparenta precis som andra detaljer ska vara vara. De transparenta materialen har nämligen också synts en hel del i skor, väskor och huvudbonader.

Lila toner

I alla modevisningar har lila toner varit en genomgående trend. De lila tonerna ska vara i lavendel-färg och gärna ska hela outfiten ha denna färg. Såväl de stora märkesdesignerna som de stora kedjorna har tagit del av denna trend.

Mörka jeans

Att ha jeans brukar alltid var mer eller mindre populärt. Dock ser vi alltid jeanstyget i olika färger och modeller. Vad som är inne i jeansmaterialet brukar variera mest hela tiden, men att själva materialet alltid är inne kan vi nog vara överens om. Vad som gäller för år 2019 är jeans i mörka färger, inte svart men gärna i mörk blå. Det mörka jeanstyget kan bäras både som en vanlig jeansbyxa men också som kavaj, topp eller som klänning.

Prickar i svart och vitt

En fin trend är de prickiga plaggen. Bär en svart-vit klänning med prickar och du prickar helt rätt!