Att inreda med böcker är ett enkelt sätt att skapa hemtrevnad, sätta en viss stil och samtidigt visa vem man är. Böcker kan verkligen skapa stämning i ett rum och, som uttrycker säger, ett hem utan böcker är bara ett hus. Här är lite olika idéer på hur du kan inreda med hjälp av böcker.

En tavellist där du kan sätta böckerna med framsidan utåt, på display, är ett riktigt snyggt alternativ till en tavelvägg. Det är klart, du vill nog inte ställa “Grottbjörnens folk” där, utan välj istället lite plattare och betydligt snyggare och mer intressanta böcker. Du kan ha antingen bara en tavellist eller så kan du ha flera – till exempel tre – över varandra. I köket kan du välja att ha dina favoritkokböcker och i barnrummet kan du ha bilderböcker, faktaböcker och kapitelböcker för barn.

Låt gärna böckerna rotera lite då och då, så att det inte är samma böcker på hyllorna. Du kan faktiskt varva böcker med snygga tavlor om du vill. I barnrummet bjuder bokväggen in till läsning och läslust. Har du istället en bokvägg eller enstaka tavellist med böcker i vardagsrummet, får du räkna med att dina gäster kommer att bli sugna på att bläddra i böckerna.

Klassikern att ha några snygga böcker liggande på soffbordet gäller fortfarande. Här kan du ha några maffiga fotoböcker. Du kan beställa dina egna coffee table böcker och album hos BGA och sedan låta dem ligga framme på bordet och bjuda in till en stunds tittande eller vara en öppning till intressanta samtal. Några glossiga magasin kan också passa på soffbordet, beroende på vad du har för stil och uttryck i din inredning och vad du själv gillar att bläddra i.

Ett annat sätt att inreda med böcker är att göra bokhyllorna färgkoordinerade. Du måste inte ordna dem enligt regnbågens mönster, men kan ändå välja att ha till exempel böcker i gul-röd-orange i en hylla och böcker i blå-grå-grön i en annan bokhylla, för att på så sätt skapa olika färgstämningar i olika delar av rummet eller i olika rum. Om du, när du börjar möblera om i bokhyllorna, känner att du har böcker som skulle passa i någon annans hem kan du ge bort dem till den personen. Böcker i fint skick är alltid en uppskattad gåva, framför allt om de ges med utgångspunkt i vad mottagaren tycker om och är intresserad av.

Ett klassiskt biblioteksrum är aldrig fel, om du gillar böcker och har utrymmet. Att fylla väggarna från golv till tak med bokhyllor, till bredden fulla av böcker, är något alldeles särskilt. Ställ in sköna fåtöljer och läslampor så att du kan sitta där och försjunka i en god bok. Lägg gärna till ett enkelt skrivbord intill ett fönster, så har du en utmärkt plats att sitta och skriva vid.