När du klär dig funderar du säkert också på hur du ska klä ditt ansikte. Till vardags är det förmodligen vanligare att du lägger på en mer ledig make up, medan kvällen innebär en festligare make up med fler färger, glitter och puder. Men hur vet man vilket smink som passar till vilken outfit?

Smink lyfter din outfit

Har du världens vackraste klänning men struntar i hur du sminkar dig kan detta förstöra hela looken. Det är sällan, men ibland har det hänt att Hollywood-stjärnor burit en underbar klänning på röda mattan – helt utan smink. Det har skapat rubriker dagen därpå i pressen kan vi tala om.

Idag sponsrar till och med många sminkmärken vissa kända event och arrangemang. Förmodligen kan du se en celebritet bära Oscar de la Renta tillsammans med till exempel sminkmärket Clarins, eller så ser du en stjärna bära Gucci, med en lagd make up från Max Factor.

Se vilka färger du har själv

Alla har olika hudfärger, ögonfärger och hårfärg. Det gäller att matcha makeupen med dina egna toner för att det ska bli så bra som möjligt. En ljusare hudton passar inte i en mörk foundation till exempel. Det gör att du bara ser konstig ut. Tyvärr gör alltför många människor det här misstaget och ser lustigt solbrända ut med grön eller alltför gul underton.

Detsamma gäller när du väljer kläder. Titta hur plaggets färg matchar till din egen hudton. Vissa passar till exempel bra i gult medan andra bara ser sjuka ut i samma färg. Du kan gå till en färgexpert för att se vad just du passar i.

Blanda färger med måtta

Ett annat tips är att blanda färger med måtta. Visst ser det lockande ut att använda hela färgpaletten med en gång men då kommer du bara se spacklad ut. Har du en färgglad klänning är det synd att ta på för mycket färg på makeupen. Det blir tårta på tårta. En enkel vit klänning kan dock bäras upp ännu finare om du till exempel lägger på mycket ögonskugga eller ett knallrött läppstift. Matcha också gärna accessoarerna med sminket, det lyfter din outfit ännu mer, speciellt om dina kläder är enklare.

Sätt fokus på ögonen

Ögonen är själens spegel, sägs det. Tänk på det när du väljer make up. Du vill nämligen att folk ska se din fina själ och att dina ögon drar blickarna till sig. Matcha gärna en ögonskugga med färgerna på dina kläder eller kör sotiga ögon för en enklare outfit.